میدان نقش جهان از دیروز تا امروز


Image result for ‫اصفهان‬‎

 

اصفهان، دنیایی بی پایان از زیبایی ها و چشم اندازهای تاریخی است که هر ساله پذیرای گردشگران بسیاری از سراسر ایران و جهان می باشد. وجود جاذبه هایی همچون میدان نقش جهان، پل سی و سه پل، پل خواجو، کاخ عالی قاپو، منارجنبان و چهل ستون اصفهان را به یکی از قطب های گردشگری ایران تبدیل کرده است. یکی از معروف ترین و پر بازدید ترین جاهای دیدنی این شهر، میدان نقش جهان است. میدان نقش جهان از گذشته تا به امروز، دستخوش تغییرات بسیاری شده که بی شک برای علاقمندان توریست و گردشگری داشتن اطلاعات درباره این میدان و دلایل شهرت و معروفیت آن جذاب خواهد بود..
از این رو من قصد دارم در این مقاله میدان نقش جهان را از دیروز تا به حال بررسی کرده و اطلاعات جالبی درباره آن در اختیار شما عزیزان قرار دهم؛ بدین منظور ما را در ادامه مقاله میدان نقش جهان از دیروز تا امروز همراهی نمایید.

Image result for ‫اصفهان‬‎
معرفی

میدان نقش جهان با نام تاریخی میدان شاه نیز بین مردم شهرت دارد. این میدان پس از انقلاب سال 1357 ایران با نام رسمی میدان امام، میدان مرکزی شهر اصفهان است که در قلب مجموعه تاریخی نقش جهان قرار دارد. میدان نقش جهان در تاریخ ۸ بهمن ۱۳۱۳ به شماره ۱۰۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و در اردیبهشت ۱۳۵۸ به شماره ۱۱۵ جزء نخستین آثار ایرانی بود که به‌ عنوان میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت جهانی رسید. امروزه این میدان یکی از مهم ترین میدان های شهر بوده و همچنین یکی از برترین جاذبه های گردشگری تور اصفهان به شمار می آید.


Image result for ‫میدان نقش جهان‬‎

تاریخی که میدان نقش جهان به دوش می کشد...
میدان نقش جهان در در دوره ی تیموریان
در دوره ی تیموریان میدان نقش جهان در اندازه ای کوچکتر ساخته شد.این میدان در دوره ی شاه عباس اول توسعه  و گسترش یافته و به شکل کنونی خود در آمد. اغلب بناهای اطراف این میدان نیز  در همین دوره ساخته  شد.بعد از منتقل شدن پایتخت کشور از اصفهان به شیراز ، اهمیت میدان نقش جهان روز به روز کمتر شد.
میدان و بناهای پیرامونش بیشتر در دوره قاجار تخریب شد اما با روی کار آمدن دولت پهلوی تمامی بناهای پیرامون میدان به صورت کامل تعمیر و بازسازی شدند. تا امروز کار بازسازی و تعمیر این بناها بصورت مداوم انجام میشود . محل بنای میدان نقش جهان در جایی بود که قبل از آن باغ وسیعی به اسم نقش جهان در آنجا قرار داشت.عرض این میدان 165متر ، طول آن بیش از 500 متر و مساحت آن حدودا 85 هزار متر مربع می باشد.
رژه قشون ،بازی چوگان ، برگزاری آئین ها و جشن ها و نمایشهای مختلف در دوره شاه عباس اول و جانشینان او در این محل بر گزار می شد.یادگار از آن دوران دو دروازه سنگی چوگان است که در این میدان بر جای مانده است.دورتا دور این میدان ابنیه ای باشکوه مثل کاخ عالی قاپو ، سر در قیصریه،مسجد شیخ لطف الله و مسجد جامع عباسی بنا شده که هر کدام از آنها از معماریهای فاخر و با شکوه دوره صفویان میباشند.
دستان هنرمند و فکر خلاق معماران توانمند کشورمان به خصوص شیخ بهایی ، استاد علی اکبر اصفهانی و استاد محمد رضا اصفهانی خالق این میدان و بناهای اطراف آن شامل کاخ عالی قاپو،مسجد شیخ لطف الله،مسجد امام و سر در قیصریه بودند.
میدان نقش جهان در زمان شاه عباس اول
در زمان شاه عباس اول، پیش از ساخته شدن بناهای کنونی، محل برگزاری  بعضی از مراسم رسمی مانند جشن باستانی نوروز و اعدام محکومین به اعدام در میدان کوشک انجام می شد. ابنیه موجود کنونی را در دوران حکومت شاه عباس اول به استناد به منابع مختلف تاریخی مربوط به سال 1011 قمری دانسته اند.

Image result for ‫میدان نقش جهان‬‎

با این وجود از  ابتدای حکومت شاه عباس سطح میدان در اندازه ی وسیعتری از میدان کوشک سابق باز شده و آتشبازی و مراسم چراغانی در آن بر گزار می شد. احتمالا نقشه ی این میدان از روی نقشه ی میدان صاحب آباد یا میدان حسن پادشاه در تبریز الهام گرفته شده باشد،دوتن از اساتیدی که میدان را به شکل کنونی طرح ریزی کردند استاد  علی اکبر و محمدرضا اصفهانی بودند.بر سر در مسجد جامع عباسی و محراب مسجد شیخ لطف الله نام این دو استاد به چشم می خورد.
در مدت زمان ساخت میدان و پس از آن و در طول دوران حکومت صفویان ، میدان نقش جهان فعال و پویا بوده ، ولی در زمان شاه سلیمان و شاه سلطان حسین ، به مرور از رسیدگی به میدان جلو گیری شده است. راکد شدن جوی های آب در دوره شاه سلطان حسین ، باعث خشک شدن آخرین درختانی که شاه عباس با دست خود کاشته بود شد.

Image result for ‫میدان نقش جهان‬‎

ویژگی های میدان نقش جهان اصفهان
میدان نقش جهان، میدانی مستطیل شکل است که حدود ۵۶۰ متر ارتفاع و ۱۶۰ متر عرض داشته و درست در مرکز شهر اصفهان قرار گرفته است. اطراف میدان 200 حجره 2 طبقه قرار دارد. علاوه بر این 4 بنای عالی ‌قاپو، مسجد امام، مسجد شیخ لطف الله و سردر قیصریه نیز بین چهار ضلع این میدان قرار گرفته اند.